"Slovenskí mlynári napĺňajú silá slovenskou pšenicou, avšak
zaznamenali sme situáciu, ktorá tu dlhšiu dobu nebola. Napriek výborným
výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna
úroveň potravinárskej pšenice bola zožatá v menších objemoch ako v
minulosti. V mnohých prípadoch dokonca potravinárska pšenica bude musieť
byť pre svoju nízku kvalitu použitá ako kŕmna, keďže je nevhodná na
výrobu múky," spresnil Lapšanský.
Domáce mlyny žiadajú podľa neho predovšetkým slovenskú potravinársku
pšenicu najvyššej kvality, označovanú triedou E a E+, takzvanú elitnú
triedu. Základným kritériom na rozdelenie pšenice do tried je obsah
lepku, pričom do najvyššej triedy E a E+ je zaradená pšenica s obsahom
lepku vyšším ako 28 %, respektíve 30 %. Tá je potrebná na výrobu múk s
celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre domácnosti, ale aj pre
profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov,
cukrárov a cestovinárov.
"Naše kvalitatívne očakávania z tohtoročnej žatvy boli aj na základe
informácií od poľnohospodárov výrazne vyššie. Členovia Slovenskej
spoločnosti mlynárov preferujú pre svoje výrobky slovenskú pšenicu a
nemajú záujem o tú z Ukrajiny. A to napriek tomu, že Ukrajina len minulý
týždeň ohlásila, že počas tohtoročnej žatvy dosiahla napriek vojnovej
situácii vyššie úrody pšenice. Ak teda bude nevyhnutné, najvyššiu triedu
pšenice budeme dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä však v Maďarsku,
kde jej majú dostatok. Najradšej by sme však využili všetku domácu
úrodu pšenice najvyššej kvality, to však závisí od záujmu
poľnohospodárov predať ju domácim spracovateľom a nevyviezť ju mimo
Slovenska," dodal Lapšanský.
Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z
celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska.
Zamestnáva takmer 500 pracovníkov.